Historie

Het Oude Administratiegebouw op het voormalig terrein van Duin & Bosch in Castricum heeft sinds 2001 de status van rijksmonument.

Architect F.W.M. Poggenbeek

Het pand, net als alle andere monumenten (behoudens Breehorn) is ontworpen door de Amsterdamse architect F.W.M. Poggenbeek in een door Rationalisme en Chalet-stijl beinvloede bouwtrant. Net zoals bij alle andere monumenten kenmerkt het Rationalisme zich door eenheid in afmetingen. Zoals te zien is heeft Poggenbeek alles symmetrisch ontworpen, met name aan de achterzijde laten de raampartijen dit heel mooi zien. Een ander kenmerk van Rationalisme is de eenvoud van het interieur waarbij veel aandacht is besteed aan lichtinval.

De Chalet-stijl kenmerkt zich door de vakwerkbouw en de pittoreske daken. Een van de uitgangspunten van Poggenbeek was dat de paviljoens een landelijke uitstraling moesten hebben, vooral omdat zij in het duingebied werden gebouwd. Hij heeft deze bouwtrant afgekeken in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Karakteristieke Klokkentoren

Als een paleis staat het gebouw uit 1905-1909 met zijn karakerestieke klokkentoren die, tot in de verre omgeving als een baken in de duinen, zichtbaar is. De oorspronkelijk luidklok, gegoten bij de internationaal bekende FA B. Eijsbouts in Asten (Nbr.), is door de Duitsers in de tweede wereldoorlog geroofd. In 1984 is een nieuwe luidklok geinstalleerd met dezelfde zwaarte (70 kilo) en toonhoogte als de oude klok. De spits van de klokkentoren wordt bekroond door een windvaan waarin de initialen van de naam van het oude ziekenhuis zijn uitgespaard.

Functie van het gebouw

Het pand heeft altijd dezelfde functie gehad waarvoor het vroeger is gebouwd: “administratiegebouw”. Die naam staat gebeiteld in de hardstenen gevelsteen boven de ingang. Deze gevelsteen draagt twee samelle vensters en boven deze ramen bevindt zich een vergelijkbare hardstenen gevelsteen met daarin de naam “Duin en Bosch" gebeiteld. Dit in het centrum van het terrein gesitueerde gebouw bestaat uit een voor- en achter gebouw. In het tot kantoorruimte verbouwde hoge gedeelte van het achtergebouw waren oorspronkelijk op de eerste en tweede verdieping slaapkamers voor mannelijk resepectievelijk vrouwelijk personeel.